5 Tips voor een goede video - Made By Christel | Journalist, redacteur en tekstschrijver
SEO tekstschrijver. Wil je ook meer bezoekers én betere resultaten? Laat je teksten schrijven of leer het zelf bij Made By Christel. Teksten en blogs voor: website | bedrijfswebsite | persberichten | ebooks | printmedia
Journalist, redacteur en tekstschrijver
16726
post-template-default,single,single-post,postid-16726,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
 

5 Tips voor een goede video

Tips voor een goede video | MADE BY CHRISTEL | De specialist in online video

5 Tips voor een goede video

De afgelopen periode ben ik druk bezig geweest met het produceren van vlogs voor Galileo. Wie goed heeft meegelezen weet dat ik een gruwelijke hekel heb aan vlogs. Ik blijf met mijn ogen rollen als vloggers vertellen dat ze een rijstewafel met komkommer en ei ontbijten of vertellen welke mascara ze gebruiken. Who cares? Als vlog-expert voel ik mij geroepen om de wereld van het online video maken een stuk mooier te maken. Daarom: 5 tips voor een goede video.

1. Kies een onderwerp voor je vlog

Dit klinkt als een open deur, toch zie ik in vlog of online video’s dat het vaak fout gaat. Stel: je wilt een vlog starten over liefde of reizen. You name it. Bedenk dan van te voren welk onderwerp je binnen dit thema wilt bespreken, bijvoorbeeld: in 36 vragen de ware vinden, originele dingen om op een eerste date te doen, goedkope vliegtickets boeken of de 5 mooiste stranden ter wereld. Aan de hand van je gekozen onderwerp ga jij je video maken door alles rondom je onderwerp te behandelen. Goed, dit brengt mij meteen bij het volgende: de voorbereiding.

2. Bereidt je vlog goed voor

Zoveel vloggers houden eeuwenlange monologen op in de camera over wat ze allemaal gaan doen die dag, maar vervolgens zien we daar niets van. Ze lullen eind weg. Gevolg: kijkers blijven niet kijken en haken af en dat is eeuwig zonde. Door vooraf te bepalen waar je het over wilt hebben en wat je wilt laten zien, komt je vlog veel beter en duidelijker over. Een goede voorbereiding is het halve werk. Duh! Je hoeft heus niet alle zinnen precies uit je hoofd te leren, maar je moet globaal weten wat je gaat behandelen. Doordat je van te voren bepaald wat je gaat vertellen wordt de vlog ook aanzienlijk korter en krachtiger en daar ben ik dan weer een groot voorstander van. Win-win!

3. Troep leidt af

Setting is het meest onderschatte element van online video’s en vloggen. Ik zie vaak troep in beeld liggen. Troep leidt af! Bovendien geef je daarmee het signaal af dat je een sloddervos bent en dit wil je niet. Je huis hoeft geen showroom te zijn, maar ruim je vieze borden en kleding op voordat jij je camera er bij pakt. Een totaal ontploft huis daar zit niemand op te wachten. In deze sponsored video met Ikea komt vlogger Jamie Li er voor uit dat het bij haar in huis altijd een rommeltje is en eerlijk is eerlijk alleen Jamie komt er nog mee weg. In dit fragment gaat het wat ver, want op de achtergrond ligt nog een boterham van haar kind op de grond. Even later benoemt zij het ook nog eens. Pas daar mee op, want troep geeft een verkeerd signaal van ongeordend en smerigheid af. Mijn tip is om toch even de korstjes op te ruimen en sowieso voor en opgeruimde omgeving te zorgen. Dit betekent overigens niet dat je huis meteen een showroom moet zijn, want de kijker begrijpt heus wel dat er in een huis geleefd wordt.

4. Zorg voor goed geluid

Vloggers vergeten soms dat een video of vlog audiovisueel is. Dit betekent dat je niet alleen oog moet hebben voor mooie beelden, maar ook goede en heldere audio moet hebben. Niets is zo vervelend dan naar een filmpje kijken waarvan je de spreker helemaal niet verstaat door de menigte op de achtergrond, harde muziek of harde wind. Een beetje omgevingsgeluid is niet erg, zolang het maar niet gaat overheersen.

5. Het juiste licht is belangrijk

Natuurlijk buitenlicht is het mooiste licht om in op te nemen. Natuurlijk licht geeft schoonheid. Maar er zijn er een aantal punten waar je goed op moet letten. Zorg ervoor dat het licht niet recht in je bakkes schijnt, vooral zonlicht niet, want dan ga je knijpen met je ogen of je wordt overbelicht. Daarnaast moet je oppassen met licht van opzij, want dan krijg je harde schaduwen in je gezicht en ook hier wordt niemand er knapper van.

Tips voor een goede vlog | MADE BY CHRISTEL | De specialist in online video

Goed, dit waren 5 tips voor een goede vlog of video. Volgende keer ga ik in op de drie manieren waarop je video of vlog succesvol wordt. Ik hoop dat je dan ook weer gezellig meeleest! En wil je weten hoe je überhaupt begint met online video? Check het hier!