5x Feiten en fabels over online video - Made By Christel | Journalist, redacteur en tekstschrijver
SEO tekstschrijver. Wil je ook meer bezoekers én betere resultaten? Laat je teksten schrijven bij Made By Christel. Teksten en blogs voor: website | bedrijfswebsite | persberichten | ebooks | printmedia
Journalist, redacteur en tekstschrijver
17054
post-template-default,single,single-post,postid-17054,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
 

5x Feiten en fabels over online video

Feiten en fabels over online video | MADE BY CHRISTEL | De specialist in online video

5x Feiten en fabels over online video

Een video maken. De meeste mensen denken dat je ‘dit wel even doet. Beetje filmen, beetje de beelden achter elkaar zetten en hup, er is een video’. Ik zal je meteen even uit deze droom helpen, want dit is dus níet het geval. Een goede video maken vraagt meer tijd. En dan heb ik het nog niet over de promotie van je video op je social media en bij de mensen in je directe omgeving. Een video is een krachtige tool voor je business, dus moet je weten wat wel en niet werkt. Daarom vandaag: feiten en fabels over online video’s maken.

1. Een goede video moet maximaal 90 seconden duren

Fabel. De tijd dat online video’s niet langer dan 5 minuten mogen duren, is allang voorbij. Met name vlogs duren dik een half uur, maar worden er niet minder door bekeken. Een goede video is dus niet afhankelijk van een bepaalde tijdsduur. Je kunt in 90 seconden een hoop onzin de wereld in slingeren en je kunt iets vertellen waar je kijkers iets aan hebben. Focus je niet op de duur van je video, maar op je verhaal. Wat wil jij dat je kijkers aan het einde van jouw video weten? Kun jij dit in een minuut vertellen? Good for you! Doe jij dit in 2 minuten? I’m also happy with that! Wil je meer diepgang bieden en heb je daar 10  minuten voor nodig? Be my guest.

2. Geef aan wat je kijkers moeten doen

Feit en fabel. Fabel, omdat de uitspraken ‘abonneer je op mijn kanaal, duimpje omhoog’ enorme braakneigingen bij mij oproepen. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: KAP MET HET GEBEDEL OM DUIMPJES. Ik bepaal zelf wel uit of ik jouw video een duimpje waard vind. Weet je nog vroeger? Toen zei je vader toch ook: “mensen die vragen worden overgeslagen”. Heel kinderachtig, I know, maar laat me. Zeg liever iets als: “ga naar mijn website <URL van je website> als je meer wilt weten over <thema>. Tot volgende week!” Zo zorg je er voor dat je kijkers toch actie ondernemen én de volgende keer weer naar je video kijken, omdat je niet om duimpjes bedelt.

3. Verzin niet zomaar een onderwerp voor een video

Feit. Begin bij het begin. Doe onderzoek naar een onderwerp voor je video die past binnen jouw strategie. Maak niet een video over mooie dure auto’s als jij je bezig houdt met een fitte lifestyle. Zoek op wat er over jou onderwerp te vinden is en maak daar en eigen persoonlijk verhaal van. Leg bijvoorbeeld uit waarom het beter is om ’s ochtends met eitwitten te beginnen dan een ontbijt vol koolhydraten te nemen.

4. Wees commercieel

Fabel. Praat niet alleen over een product of dienst, maar laat het ook zien. Ben je enthousiast over een nieuw sporthorloge, laat dan zien waarom je zo enthousiast bent. Welke functies zijn goed? Ben je ergens niet over te spreken? Voorkom in een video het ‘wij-van-wc-eend-adviseren-wc-eend’ effect, durf ook te vertellen als iets niet goed is. Iedereen is anders en heeft een andere mening. Een product of dienst steeds maar de hemel in prijzen werkt niet, want je kijkers prikken er door heen, klikken het scherm weg en komen nooit meer terug. Enne, krijg je spullen toegestuurd? Dan is het wel zo netjes om dit te vertellen.

5. Ken je doelgroep

Feit. Dit klinkt misschien als een enorme open deur. Toch lijkt het wel dat hoe grappiger of opvallende een video is, hoe meer views er komen. Op YouTube kunnen eindeloos veel video’s geüpload worden, waardoor het een medium voor iedereen is geworden. De misvatting is dat je doelgroep ook iedereen moet zijn. Wil jij nieuwe leden aantrekken voor je sportcentrum? Dan moet je weten wat hen aanspreekt, bijvoorbeeld zumba en Body Attack. Als je dan een leuk backstage video van de lessen maakt, bereik je misschien een klein groepje mensen uit de omgeving waarvan er een klein aantal zich daadwerkelijk inschrijft. Dit is wat je wilt!

Dit waren de grootste feiten en fabels over online video. Heb je er wat aan gehad? Volgende keer vertel ik je alles over kritiek. Als je een video maakt, krijg je daar niet alleen positieve reacties op. Ook negatieve. En hoe je daar mee omgaat vertel ik je volgende week. Lees je dan ook weer gezellig mee?