Waarom storytelling belangrijk is in online video - Made By Christel | Journalist, redacteur en tekstschrijver
SEO tekstschrijver. Wil je ook meer bezoekers én betere resultaten? Laat je teksten schrijven bij Made By Christel. Teksten en blogs voor: website | bedrijfswebsite | persberichten | ebooks | printmedia
Journalist, redacteur en tekstschrijver
16739
post-template-default,single,single-post,postid-16739,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
 

Waarom storytelling belangrijk is in online video

Storytelling in online video | MADE BY CHRISTEL | De specialist in online video

Waarom storytelling belangrijk is in online video

De meeste online video’s die ik bekijk vind ik vaak rammend irritant en een pure tijdverspilling. Mijn ergernis komt vooral door het feit dat de meeste videomakers geen structuur in hun video hebben, omdat ze niet storytelling aan doen. Deze keer deel ik daarom al mijn kennis over het belangrijkste onderdeel van video’s maken; storytelling. Dit kun jij meteen toepassen bij het maken van jouw video voor jouw bedrijf en daarmee impact creëren.

Storytelling is goud waard

Story is all that matters. Zonder eenduidig verhaal is je video níets waard en is het internet vervuiling. Vergelijk het met skieen. Je kunt het beste skipak, de beste ski’s, helm en bril kopen, maar je moet eerst trainen om de berg af te skiën zonder daarbij met je neus in de skilift te belanden. Als jij zonder training de berg afgaat, heeft al je gear geen toevoeging. De ski’s gaan niet zelf naar beneden, jíj moet het doen. De lange latten zijn slechts een hulpmiddel om vanaf een berg met sneeuw beneden te komen. Dit geldt ook voor video’s. Je kunt de beste software van de wereld hebben, de meest gelikte special effects toevoegen en scherpste camera hebben, maar als je verhaal niet klopt zijn al deze dingen niets waard voor jouw video.

Show, don’t tell

Zoveel vloggers houden eeuwenlange monologen in de camera over wat ze allemaal gaan doen die dag, maar vervolgens zien wij daar niets van. In de televisie hebben wij een uitspraak ‘show, don’t tell’ wat inhoudt dat je wat je vertelt ook laat zien. Dit is waar de power van video een enorm verschil maakt. Voorbeeld: Annic van Wonderen vertelt in haar weekvlog dat styliste Lonneke nieuwe kledingsetjes komt maken. Annic leidt het onderwerp leuk in, zo vertelt ze waarom ze het fijn vindt dat Lonneke langs komt. Maar wát krijgen wij te zien? Een timelapse van de gebeurtenis. Hoezo een timelapse?! Als kijker ben ik juist benieuwd welke adviezen Lonneke voor Annic heeft. Bij je kijker heeft de timelapse net tot irritatie geleid, want de setjes waren door de versnelling zo snel te zien dat de kijker uiteindelijk niets heeft gezien. Zó zonde!

Je kijker overtuigen

Misschien denk je nu: ik ben geen professioneel filmmaker, doe normaal met je ‘show, don’t tell, storytelling is niet zo belangrijk’. Dat kan, daarom geef ik je een ander voorbeeld. Stel je bent personal trainer en er komt een potentiële client naar je toe die graag wil afvallen. Dan kun je heel sec uitleggen hoe je het allemaal gaat aanpakken wat betreft voeding en sportschema. Wat je beter werkt is als jij je geboekte resultaten laat zien. Fitnessgoeroe Kayla Itsines is daar ooit groot mee geworden. Zij maakte altijd een before en after foto van haar clienten en plaatste deze op Instagram. Zo kon zij de geboekte resultaten makkelijk bijhouden en kon iedereen ze bekijken. De verschillen waren zo groot, dat in in korte tijd enorm veel volgers op Instagram verzamelde en iedereen haar programma wilde volgen. Anyway, iemand iets vertellen is meer dan alleen beschrijven wat je doet en wat feiten oplepelen. In welke situatie dan ook; de ander wil altijd overtuigd worden. Dit werkt niet alleen bij video’s maken, ook in je dagelijks leven bij je sollicitatie of als ondernemer is dit belangrijk.

Niet nadenken over je verhaal is een van de meest gemaakte fouten bij het maken van een video. Volgende week heb ik 7 andere veelgemaakte fouten. Ik hoop dat je dan weer meeleest en ze meteen toepast.

 

Disclaimer: Voordat ik allemaal boze emails krijg omdat ik vlogs van anderen ‘bekritiseer’, wil ik zeggen dat het in mijn artikelen om opbouwende kritiek gaat. Met de voorbeelden die ik aanhaal wil ik laten zien dat iets béter kan. Dit heeft niets te maken met maker zelf. Keep that in mind!

FOTO HEADER: Still YouTube Casey Neistat